31/10/2011

Bahaya!

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Hari tu seorang mutarabbi saya memberi tazkirah yang sungguh terlekat di hati. Apa dia?

Syndrome ana khair minhu.


Jangan rasa kita ni lebih baik daripada orang lain hanya kerana kita ada liqa'. Kita ada usrah.

Jangan rasa kita ni lebih baik daripada orang yang pergi ke surau tiap-tiap hari itu hanya kerana dia takde usrah. Kita ada usrah.

Entah-entah pakcik yang pergi ke surau tiap-tiap hari itulah yang membersihkan tandas di surau itu. Dengan ikhlas hanya kerana Allah.

Entah-entah kita ni yang ada usrah dan pergi usrah tiap-tiap minggu ini lah yang selalu mempunyai perasaan riak, takabbur, bangga diri. Syok sendiri je lebih.

Bahaya!

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".


25/10/2011

Jangan pernah menyerah

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Hari itu aku mengadah tangan berdoa memohon sesuatu dariNya,

Hari itu aku mendongak ke langit meminta sesuatu dariNya,

Hari itu aku merenung jauh-jauh di jalanan berharap sesuatu dariNya,

Hari itu aku mengadah lagi tanganku berdoa memohon sesuatu dariNya,

Hari itu aku mendongak lagi ke langit meminta sesuatu dariNya,

Hari itu aku merenung jauh-jauh di jalanan berharap sesuatu dariNya,

Hampir aku putus asa, Hampir aku hilang harapan, Hampir aku mengalah,

Hari ini aku membelek helaian Al-Quran,

Dia (Zakaria) berkata, Ya Tuhanku, sungguh tulangku telah lemah dan kepalaku telah dipenuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepadaMu, ya Tuhanku.


Lalu aku bertanya pada diri, Mahukah kau menyerah?

Jangan menyerah.





"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".



21/10/2011

Martabat

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Semalam, kami berbincang mengenai feminisme dan poligami dalam usrah.

"Kenapa syurga bagi seorang wanita itu terletak di bawah telapak kaki suami?"

"Adakah Islam merendahkan martabat seorang wanita?"

Mungkin sesetengah orang akan lihat wanita itu direndahkan dalam Islam kerana isu poligami dan taat pada suami. Bagaimana nak jawab?

Jawab seorang mutarabbi saya yang lain,

"Tapi syurga bagi seorang anak pula, kan terletak di bawah kaki ibu".

Siapa kata martabat wanita rendah?

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".




18/10/2011

Good

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Ifah : Angah, couple tu haram kn?

Angah : Hahahah. Nape? Ifah couple ke?

Ifah : Betul2 la. Mane ade. Kawan ifah la.

Angah : Abis tu? Oooo. Kawan ifah. Darjah 6?

Ifah : Tak. Darjah 4.

Angah : Hahahahah. Darjah 4? Dia couple ngan baby ke?

Ifah : Die couple ngan darjah 5.

Angah : Mane boleh couple ifah. Cube tanya ibu. Boleh x?

Ifah : Ye le. Ifah tau x boleh. Ifah nak tau hukum dia. Haram ke x.

Angah : Aik. Ifah kate tau x boleh. Nape x boleh?

Ifah : Entah.

Angah : Laaa. X boleh la sbb mane boleh couple2. Kawin je boleh couple2. Sebab tu along kawin ngan abg faliq.

Ifah : Ifah tanye haram ke x? Tak faham ke ifah tanye. Haddoi.

Angah : Hehehe. Kalo dh kawin boleh la. Tak kawin lagi x boleh. Tanye la ibu.

Ifah : Ingatkan angah tau ape hukum die.

Angah : Susah la nk ckp. Tapi senang cite, x boleh la. Hehehe.

Ifah : Ouh. Ok.

Angah : Ifah jgn nk ngade2 er. Baru darjah 6. Hehehe

Ifah : Tak, kwn ifah tu. Baru darjah 4 ngade2 nk couple ngan budak darjah 5. Bodoh betul. Hak3

Angah : Ish. Tak elok la ckp org bodoh. Biasa la tu.

Ifah : Hehehehe








"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

17/10/2011

Bila?

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Saya ada seorang kenalan. Namanya Abdul Hamid. Dia kenalan saya di University of Southampton.

Kenapa saya bercakap pasal dia?

Sebab saya sangat kagum dengan dia.

Hampir setiap hari dia menangis ketika solat ataupun ketika berdoa.

Membuatkan saya selalu bertanya, "Bila kali terakhir aku menangis keranaNya?"

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

14/10/2011

Don't

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

One of my mutarabbi said in our circle last night,

"Being a Muslim does not confirm you to be a good person".

"Islam provides you the guidelines. You choose it".


True enough.

Don't blame the religion if the followers make trouble.

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".


11/10/2011

What?

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

In Spanish, we say our name with our father's and mother's name as well.

Me llamo Raja Muhammad Aslam Raja Arif Rosany.

When it came to one of my classmate turn, she stopped and said,

"Oh, I forgot my mother's name.

What kind of daughter is that?

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

10/10/2011

Belum tentu

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Buat amal, belum tentu diterima,

Kot-kot ada riak.

Tapi kalau buat jahat, sudah tentu dosa,

Confirm-confirm kena azab
So, jangan fikir banyak dalam beramal. Buat je.

Tapi fikir banyak-banyak kalau nak buat jahat.

Mana tahu, terus mati lepas buat jahat. Kan?

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

07/10/2011

Respect

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku, cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku ketika kecil."
(Surah al-Israk ayat 24)


Even my Spanish teacher, Maria respects and appreciates her mom.

She said, "My mom take care of me since I was a child".

So, why don't you?

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

06/10/2011

Why?

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Why do you get involved with it?

Because I love it.

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

05/10/2011

Rahasia Tuhan

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

putih hati yang sedang ternodai
membukakan seluruh mata dan hati
terhempas ke dalam jurang yang tinggi
dalam gelapnya hati menghukum diri
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
coba untuk menentukan
teka-teki kehidupan
Tuhankan beri jawaban
untuk semua yang telah terjadi
biarkan waktu yang menghakimi

reff:
yakinlah di balik semua cobaan
tersimpan rahasia Tuhan yang tak terungkapkan
janganlah menyalahkan keadaan
yang kini terjadi sepenuhnya ku serahkan padaMu








"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".