11/08/2010

Remote control syaitan

Bismillahirrahmanirrahim

Pada bulan Ramadhan, Allah merantai syaitan-syaitan. Dikunci dan dikurung dalam sel kurungan. Tapi yang peliknya, kejahatan dan keburukan sentiasa berlaku. Walaupun dalam bulan Ramadhan. Macam mana tu?

"Syaitan ni pandai. Dia guna remote control je. Kawal dari jauh", kata naqib saya.

"Mereka dah 'ditarbiah' dengan mantap oleh syaitan. Sebab tu still buat jahat", tambahnya lagi.

Seperti kata Tuhan dalam surah An-Nas pada ayat terakhir,

"iaitu pembisik dan penghasut dari kalangan jin dan manusia"

Syaitan juga ada di kalangan kita sendiri. Syaitan yang bertopengkan manusia. Fizikalnya seperti kita. Tapi sifatnya, tak ubah seperti syaitan. Logikla kejahatan sentiasa berlaku walaupun dalam bulan Ramadhan.

Jadi, mari sama-sama tingkatkan amalan kita. Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan ini. Mari kita sama-sama sediakan bekalan untuk kita tempuhi jalan dakwah yang panjang ini.

Semoga kita tidak termasuk dalam golongan syaitan yang bertopengkan manusia itu.

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

2 comments:

Akmal Hayat said...

nafsu juga ditarbiyah hebat oleh syaitan..

^_^

tugas ramadan mengimankan semula nafsu ammarah tuu..

ke cmne? =)

nAsirah NasIR said...

mohon share...tq..=)