23/08/2010

Adab

Bismillahirrahmanirrahim

Kalau ye pun kita tidak bersetuju dengan pendapatnya, jangan ditengking, apatah lagi dimarah.

Manusia ni ada akal masing-masing. Tak semua orang sama fikirannya dengan kita. Hormatilah.

Taulah ko tu join group sana. Tapi janganlah terlalu taksub dengan group ko. Salah, tetap salah.

Bahagian ni ko terer, bahagian tu dia lagi terer. So, terimalah dengan seadanya. Jangan dengki.

Lain padang, lain belalang. Manusia pun begitu. Rambut je sama hitam. Hati lain-lain.

Berbeza pendapat itu biasa. Jangan buat tak biasa. Buat apa nak marah-marah.

Ko buat program ko. Ko tak bagi orang join. Habis tu, waktu orang lain buat program dia, kalau ko tak dijemput, apsal marah? Logik la kan?

Banyak betul kerenah manusia. Pelik-pelik pulak tu.

Kalau ye pon kita tak setuju dengan orang lain, beradablah. Islam itu kan indah.

"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

1 comments:

Scorpie said...

lama sgt dah x lawat blog ko aslam (sbb aku mmg malas membaca)

tapi aku x sangka sbnnryer akn jumpa post camni kat blog ko ihik3 (once in a lifetime je aku guna ni)