28/02/2010

Jom berperang

Bismillahirrahmanirrahim

"Kita kena rasa kita di dalam medan peperangan", kata Ammar.

"Dan kita juga perlu rasa kita sekarang diserang", tambah Din.

"Serangan pemikiran ni lain. Kalau serangan fizikal, kita nampak kesan tumbukan tu. Tapi, serangan pemikiran ni, kita tidak nampak kesan dia macam mane. Itu kita risau", hujah Faiz.

Alhamdulillah. Allah sekali lagi mengumpulkan kita dalam suasana yang tidak dapat diungkap dengan kata-kata. Linangan air mata membuktikan segala-galanya. Membuktikan keinsafan kita. Melahirkan kesyukuran kita. Menzahirkan kasih sayang kita. Sekarang kita tahu dan sedar. Kita kena lakukan sesuatu.

Tinggalkan jahilliyyah!



Ingin sekali lagi saya mengulangi apa yang dikata oleh musuh-musuh Islam dalam misi mereka memerangi kita semua.

"Kita tidak akan dapat mengalahkan umat Islam dengan peperangan fizikal. Mereka bagaikan rahib di malam hari dan pahlawan di siang hari. Kita hanya mampu mengalahkan umat Islam dengan menjauhkan mereka dengan Islam itu sendiri."

Anda masih ingat siapa yang menyatakan ayat ini? Jawab sendiri.

"Kita kene pelan-pelan kayuh", kata Ale.

"Tapi pelan-pelan kita biarlah yang selaju mungkin", tambahnya lagi.

Ramai orang akan beranggapan kita perlu berubah secara perlahan-lahan. Ya. Saya juga setuju. Ingat senang ke nak tinggalkan smoking? Nak tinggalkan girlfriend? Nak tinggalkan games? Nak tinggalkan filem-filem yang tak berfaedah? Nak tinggalkan itu. Tinggalkan ini.

Tapi, betul ke ungkapan kita "pelan-pelan kayuh" itu membuatkan kita sedaya upaya berusaha meninggalkannya, ataupun sekadar alasan di bibir kita? Ataupun hanya sekadar penyedap hati kita? Entah-entah, seat basikal sudah diduduki, tapi pedalnya tidak dikayuh-kayuhi oleh kita (maaf andai bahasa melayu rosak).

Andaikan kita mendaki sebuah bukit dengan menaiki sebuah basikal.

Kita tahu kesusahan dan kepayahan dalam mengayuh basikal dalam keadaan geografi sedemikian. Jadi, adakah kita pelan-pelan kayuh sehinggakan tidak terkayuh? Ataupun kita pelan-pelan kayuh tapi dengan sedaya upaya kita mengerah keringat dan menambahkan kelajuan basikal dari semasa ke semasa?

Begitu juga dengan persoalan membuang jahilliyyah. Kita tahu ia memerlukan masa. Apatah lagi ia melibatkan perasaan hati. Tapi, janganlah kita menjadikan ia sebagai alasan untuk kita berusaha sesedikit mungkin. Pelan-pelan kayuh kita ialah semaksimum mungkin. Tapi, ianya bertahap. Ingat tu.

Hari ini, air mata kita menjadi bukti penyesalan kita. Jangan biarkan ianya dikeringkan dengan jahilliyyah esok atau akan datang. Buktikan kita mampu buat. Ingat, kita ada support system. Jangan bimbang. Kita akan berusaha bersama-sama. InsyaAllah.


"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".



5 comments:

PeRaNTau said...

soton - bumi inqilab...

bumi murobbi super...slamatlah kalian!

aslam said...

amboi...

pndai skang noh..hehe..

jom semarakkan dakwah!!

ikhwah soton said...

MashaALLAH..sejuk hati naqib ko baca :)

kpd teman2 sekalian, tinggalkanlah jahiliyah yg hanya melambatkan langkahmu di jalan ini.

al wajibat aksaru minal awqat

Scorpie said...

sapekah 'ikhwah soton' yg duk kata sejuk "naqib ko baca" ni ekk? hahah

btw suka gambar tuh, dan jujurnya... agak risau dgn minded 'pelan2 kayuh'.... bak kata Ustaz Salam, pemuda nih kena bagi direct je haha

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室