21/01/2010

Macam-macam

3 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Menulis di kala mempunyai perasaan yang macam-macam. Sedih, pasrah, gembira, redha dan suka. Perasaan berbaur suka dan duka tatkala melepasi ujian exam yang tersangatlah kecil di dunia ini. Hati tidak tenang dan gundah gulana memikirkan berbagai-bagai perkara. Tapi teringat pulak dekat satu lirik nasyid ni..

"Bukankah Tuhan telah berfirman ketahuilah dengan mengingati Allah jiwa kan menjadi tenang"

Yes. Resolusinya kita kena ingat Allah selalu. Nanti jiwa akan tenang.

Hari tu melihat gambar-gambar keluarga di Malaysia. Oh. Kalau nak kata tak homesick, tipulah kan? Tapi takpe, insyaAllah pengorbanan ini ada barakah dan ganjarannya.

Sudah banyak perkara berlaku. Baby sudahpun bersunat. Dah semakin dewasa. Dia dan Ifah pun sudah memulakan persekolahan baru di sekolah baru mereka, Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kuala Terengganu.

Aiman pun sudah mendapat tawaran belajar di Sekolah Menengah Teknik Kuala Terengganu dalam jurusan perakaunan. Dapat lah seorang akauntan berjaya dalam keluarga nanti, insyaAllah.

Along pula sudah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan. Menjadi guru English. Pekerjaan yang sangat mulia. Postingnya di Beufort, Sabah. Kali kedua fly selepas fly ke UK dulu. Baru jadi cikgu, terus beli kereta baru. Myvi SE hitam. Memang terbaik.

Macam-macam perasaan saya sekarang. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah. Saya sayangkan keluarga saya. Semoga Allah terus melimpahkan kurnia dan rahmatNya kepada keluarga saya.

hadiah sebelum baby sunat
dekat airport kot

Balqis memberi sokongan kepada baby

uniform baru baby n Ifah

Ifah dan balqis solat jemaah

"Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar dan keras, yang tidak durhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan" (66:6)

"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

12/01/2010

Susah senang

3 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Menulis di kala serabut dengan subjek Solids and Structures. Banyak sungguh perkara yang seperti baru sahaja belajar. Padahal exam dah tak lama. Tu lah. Siapa suruh ponteng kelas. Kan dah kena. Salah sendiri.

Hampir-hampir putus asa di kala belajar. Namun, tiba-tiba teringat dalam buku rujukan utama ada tulis sesuatu yang memberi nafas baru.

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan" (94:5)

"Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan" (94:6)

Terus tak jadi nak putus asa. Semangat mula meningkat. Bagus kan buku rujukan utama kita ni? Semua benda ada.

Ok. Sekarang bersemangat nak belajar walaupun masa agak terlambat. Tapi takpe, usaha tu penting. Lepas exam ni, boleh rilek. Tengok movie, main game, lagho-lagho sikit dan sebagainya. Eh, rasa macam tak kena pulak. Ok2. Kita bukak buku rujukan utama balik.

"Maka apabila engkau telah selesai dari sesuatu urusan, tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain" (94:7)

"Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap" (94:8)

Nah. Allah kata, lepas abis buat urusan lain, buat urusan lain pulak. Tapi "urusan" dalam ayat ni bukanlah urusan bersuka-ria. Tapi urusan baik yang lain. Lepas tu, kita berharap pada Allah. Bukannya berharap pada lecturer, pada graf tahunan dan sebagainya. Biasa kan cakap macam ni?

"Harap-harap lecturer tak strict marking kertas kita".

"Ish. Mintak-mintaklah graf tahun ni rendah. 20 dah lulus".

Biasa kan?

Ok. Cukup setakat ni. Kena sambung study pulak. Banyak lagi subjek yang tak cover. Jangan lupa berdoa ye kawan-kawan.

Ingat kawan-kawan, Islam memerlukan Muslim yang pandai.


"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".


09/01/2010

Kuatkan iman, tingkatkan amal

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Hanya lagi seminggu sebelum peperiksaan semester 1 bermula. Ramai yang semakin cuak, berdebar-debar, gembira, sedih dan macam-macam perasaan muncul. Hanya kerana 'event' yang ditakuti semua orang itu.

Exam.

Semua orang cuak dengan exam. Tak kira yang bersedia ataupun tidak. Setiap kali melihat pengawas peperiksaan mengedarkan kertas, hati kecil mula berkata,

"Bestnye kalau jadi pengawas peperiksaan. Takyah susah-susah jawab exam".

Tapi pelik, kenapa kita sangat cuak dengan exam ni.

"Yelah bro, kalau ko dapat result teruk kan susah. Kene repeat. Kene tarik scholar", kata Mat.

Tapi kan, kenapa kita tak takut dengan exam akhirat? Bukan ke exam tu lagi susah? Dahla tak tau bila. Sekurang-kurangnya, exam biasa ni kita tahu tarikh dia. Boleh prepare. Yang ni, tak tahu bila. Bila-bila masa sahaja kita akan 'dipanggil' untuk menghadapi exam tu. Pergh. Tak cuak ke?

"Tahu tak berapa kali malaikat maut datang jumpa kita dalam sehari?, tanya Najib.

"Sekali", jawab aku.

"70 kali", jawab Akram.

Ya, 70 kali bro. Bukan sekali. Malaikat maut pun pelik dengan kita yang masih buat derk je dengan mati ni.

Jom kawan-kawan. Kita jadi orang pandai. Kan Nabi pernah cakap, orang yang paling pandai ialah orang yang selalu ingat mati.

Mari. Kita kuatkan iman, kita tingkatkan amal.

p/s: Selamat menjawab exam kepada semua. Jangan doa untuk diri je ye. Doa untuk semua. Baru best.



"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

06/01/2010

Usrah bagaikan nyawa?

3 comments
Bismillahirrahmanirrahim

"Usrah? Bapak tak rock r pergi usrah. Bosan gile kot", teriak seorang pemuda.

"Come on la weh. Bosan gile kot usrah tu", tambah lagi seorang pemuda.

Ya, saya akui. Inilah persepsi saya mengenai usrah suatu ketika dahulu. Suatu ketika di mana hanya keseronokan dicari dan masalah dibuat. Bukannya jahat, cuma sedikit nakal. Kata orang, budak nakal, cerdik.

Tambahan pula, usrah mingguan di sekolah diadakan pada setiap malam Sabtu. Hari yang sama pula, wayang pacak dibuat.

"Form 1 sume wajib pergi usrah. Yang lain tak wajib", laung senior BADAR.

Argh. Hati semakin panas. Memberontak kenapa hanya form 1 sahaja yang wajib ke usrah yang bosan itu. Nak taknak, usrah pun usrah la. Naik form 2, baru boleh tengok wayang pacak. Aduhh.

Itu fenomena usrah tatkala bergelar pelajar sekolah menengah. Di kolej, usrah sedikit matang. Tapi still ada trendnya. Pelajar baru wajib ke usrah di surau. Argh. Bosan gile dengar ayat ni. Tapi apakan daya. Senioriti di kolej tidaklah seganas senioriti di sekolah menengah.

Kesannya, hanya minggu pertama pergi usrah. Selebihnya, lepak-lepak kosong.

Masuk universiti, ingatkan dah lenyap perkataan usrah itu. Last-last, ada jugak. Memang persepsi yang sama bermain-main di otak.

"Memang aku tak pergi usrah ni", teriak hati kecil.

Namun, entah mengapa. Usrah yang dianggap bosan, semakin seronok. Banyak perkongsian ilmiah berlangsung. Kalau takde usrah, rasa macam bosan je hidup. Kita kan nak bina individu-individu muslim. Melalui usrah la salah satu caranya.

Mari kawan-kawan. Kita ubah persepsi. Bukan pepsi. Usrah memang best. Bagaikan nyawa.



"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

05/01/2010

Ukhuwah islamiah

4 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Sudah lama agaknya tidak menulis sesuatu di dalam blog yang semakin usang ini. Nak kata sibuk, takdelah sibuk sangat. Senang cerita, malas la kot. Alhamdulillah. Segala perancangan di kala cuti musim sejuk berjalan lancar. Jaulah kembara di tanah gersang berjalan dengan baik walaupun ada sedikit masalah teknikal. Ziarah keluarga pakcik di Ireland juga lancar. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Banyak pengalaman menarik dan pengajaran berguna sepanjang perjalanan dikutip. Yang baik, yang buruk dan yang sederhana, semuanya dihadam. Ketika inilah kita dapat mengenal rakan-rakan kita dengan lebih dekat. Bagaimana cara tidurnya, dengkurnya macam mana, gayanya, cara makannya dan sebagainya. Semuanya bertujuan untuk merapatkan ukhuwah di antara satu sama lain.

Ukhuwah adalah salah satu faktor kekuatan umat Islam. Namun, bukanlah ukhuwah yang sebarangan. Bukanlah ukhuwah kerana bola sepak, kerana sekolej persediaan, sesekolah menengah, senegeri, seminat dan sebagainya. Hanya ukhuwah islamiah yang menguatkan umat Islam. Ukhuwah yang hanya semata-mata kerana Allah. Bertemunya dan berpisahnya hanya kerana Allah swt.

Ukhuwah islamiah ini boleh diibaratkan seperti simen yang mengukuhkan batu-bata yang bersama-sama bekerja demi membentuk sebuah rumah. Begitu juga dengan kita. Ukhuwah antara kita tidak lain tidak bukan hanyalah semata-mata menjadi dorongan dan galakan kepada satu sama lain dalam kita bekerja kerana agama Allah.


Ada satu hadith riwayat ibnu majah, Rasulullah saw bersabda, "Mahukah aku tunjukkan kepadamu sebaik2 manusia? Sahabat pun menjawab, "Mahu ya Rasulullah", Rasulullah saw menjawab, "iatu orang yang apabila kamu memandangnya maka akan menjadikan kamu mengingati Allah azza wa jalla"


"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".