18/12/2009

Jaulah Kembara di Tanah Gersang

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Masa yang ditunggu-tunggu hampir tiba. Jaulah yang sudah dirancang sejak sekian lamanya semakin tiba. Jaulah yang dianggotai seramai 17 orang akan memulakan perjalanan mereka esok pagi dan berakhir pada 27hb December. InsyaAllah.

Hari ini 1 Muharram 1431 Hijrah. Kalau kat Malaysia, seringkali RTM1 akan menyiarkan lagu Maal Hijrah pada hari ini. Dulu masa kecik-kecik, saya hafal lagu tu. Sekarang dah tak hafal lagi. Hafal chorus je kot.

Biasanya, awal tahun mesti ramai ada azam kan? Nak berubah. Nak buat kebaikan. Nak improve diri. Nak itu. Nak ini. Saya pun nak jugak.

Semalam dapat mesej skype dari abah. Katanya,

"Salam ..selamat berhijrah..hijrah ngaji dgn lebih bersungguh. Dr Yusuf alQaradhawi..tokoh maal hijrah Malaysia".

Itulah hijrah saya. Saya nak belajar dengan lebih bersungguh. Permulaan semester tahun dua ni memang agak lembap. Perlu kuatkan diri untuk ubah plan. Plan sempena maal hijrah.

Semoga kita sama-sama berhijrah dari hitam ke putih. Hijrah yang berterusan dan bukan hanya pada 1 Muharram. InsyaAllah.

Semoga jaulah kami semua diberkati dan mendapat rahmat Allah swt. Doakan kami selamat pergi dan pulang.



"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".


11/12/2009

Perginya tak kembali

5 comments
Bismillahirrahmanirrahim

"Eh Aslam, jom solat jenazah ghaib", kata Fauzi kepada aku selepas solat Jumaat tadi.

"Siapa yang meninggal?, tanyaku kembali.

"Arif. Arif Kadir. Budak Notts. Dia dah habis dah. Kau kenal tak?, tanya Fauzi lagi.

"Haa? Arif? Tak kenal pun", jawabku.

Itu perbualan saya dengan Fauzi ketika selepas solat Jumaat hari ini. Disebabkan tidak kenal siapakah yang dimaksudkan oleh Fauzi itu, lantas saya mencari gambar Allahyarham. Akhirnya temui juga.

"Ya Allah, Arif ni rupanya", bisik hati kecilku.

Walaupun perkenalan saya dengan Allahyarham tidaklah terlalu lama, hanya beberapa hari ketika sama-sama menghadiri Summer Camp 09 yang lepas, namun rasanya seperti kami berkenalan sudah sekian lama.

Ketika Summer Camp

Berita kematian Allahyarham sangat menyedihkan. Baru beberapa jam selepas melangsungkan akad nikah, Allahyarham pergi meninggalkan kita selama-lamanya. Walaupun sibuk dengan urusan pernikahan, Allahyarham masih lagi sempat menerima tugasan dakwah.

Mengetahui tentang perkara itu, membuatkan saya terdiam seribu bahasa.

Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.

"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".


09/12/2009

Aku tak dak pun, Jeles ke? Dak aih

4 comments
"Pelik gila hang ni. Takdak GF?"

"Takkan takdak kot."

Aha, tak dak.


"Come on la. Semua orang ada kot. Kalau takdak lagu mana hang nak kawin? Lagu mana hang nak kenal bakal bini hang kalau tak couple?"

Takpa la.

"Hang ni nak jadi apa tak tau. Pelik aku tengok. Tak dak couple. Tak musim la. Tengok aku, 4 5 orang dah couple ngan aku setakat ni."

Hang bangga ka ada ramai?

"Ha tu dia la hang tak tau. Perasan dicintai ni. Seronok wo. Rindu-rinduan jadi kenang-kenangan. Lagi ramai lagi seronok. Malam2 layan awek. Rasa macam tak nak mati."

O..

"Ish, hang ni.. Orang lain suma hang out ngan kawan, pi tengok movie ngan awek, layan karaoke, pi jalan2 dating ngan awek, pegang2 tangan, peluk2, cuit2 sikit, dah lame2, make love sikit. Best woo! Tu baru la kehidupan beb! Tak dak nafsu dah ka? Hang ni macam makhluk asing dah aku tengok."

Rasulullah SAW bersabda, “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” Riwayat Bukhari. Tak pa, biaq aku jadi makhluk asing. Aku tak buat salah pun.

"Hang ni memang tak dak life la. Hidup sat ja kot. Malas la aku nak cakap ngan hang."

Baginda ditanya, “siapakah orang-orang yang asing itu?”

Baginda menjawab, “iaitulah mereka yang berusaha memperbaiki manusia ketika golongan ramai sudah menjadi rosak”

"Hang yang rosak. Bajet baguih sangat. Konon alim la tak couple? Pi la duduk kat masjid 24 jam sehari, pi dakwah kat orang pi. Bajet."


Ni tengah dakwah hang la ni. Aku cuma ikut apa yang Allah kata, dah Allah tak bagi couple, tak payah la couple. Dia cipta kita, Dia tau apa yang terbaik untuk kita. Kita rasa kita ni baguih sangat konon tau semua benda. Cinta ni mengasyikkan, cinta ni tu, cinta ni ni, cinta buta, cinta mati, padahal kita tak tau pun melainkan apa yang Allah nak bagitau dan bila Dia habaq toksah dok couple, hampa tak mau dengaq. Mana pi iman hang bila hang pegang tangan awek hang? Allah tak nampak ka? Mana pi Islam hang masa hang peluk dia? Allah bagi ka? Kata hang beriman, percaya kat Allah dan hari Kiamat, tapi dok peluk2 dok buat dosa tak tentu hala macam tak dak hari pembalasan. Apa dia ni? Hang sedap la dok kata kat orang. Tengok diri hang sikit. Hang bahagia ka lagu ni?

"Ha la, aku hepi apa? Tiap2 kali aku call dia aku dok gelak2, rasa bahagia, bila keluaq pun, kami bukan buat apa pun, jalan sama2 ja."

Takpa la hang hepi. Aku tak mau la couple. Sakit hati ja bila kena tinggai/kecewa. Baik kawin terus, senang. Tak dosa, dapat pahala lagi. Pastu tak dak hijab dah ngan wanita tu.

"Tu hang kena kecewa. Sapa suruh tak pandai jaga hati perempuan? Pastu nak salah kan orang lain pulak."

Masa gaduh hang hepi ka?

"Time tu ya la, tapi pastu baik2 semula, ok la, hepi balik."

Depan Allah kat hari Akhirat nanti, masa Allah panggil dan tanya dosa2 yang korang buat dulu, time tu masing2 nak lepaskan diri dari guilty, salahkan orang lain.

"
Hang tak couple, apa hang tau? Kami betul2 mencintai sama2 kami, takkan nak salahkan dia pulak."

Sedangkan masa kat Padang Mahsyar tu semua orang bogel. Tak dak sapa pun teringin nak tengok bahagian sulit orang lain sebab takutkan perhitungan yang bakal dijalankan, hang kata hang boleh toleransi lagi time tu?

"
Ah, hang ni, hang nak Islamic, pi la sorang-sorang. Biaq pi kat aku dgn kehidupan aku. Pandai2 la aku jawab kat Allah nanti. Mati nanti kubur lain2."

Takut kubur hang kat seblah aku, bising dengaq kena tibai ngan malaikat.

"Kuang hajaq."

Tak dak la, aku pelik la hang ni. Hang tau dah dosa, tapi dok buat jugak. Tak yakin ka ada pembalasan nanti?

Allah berfirman, "Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan)nya pula." (99:8)

"
Ah fed up la aku hang ni. Bajet golongan nak masuk syurga. Yakin sangat la tu masuk syurga. Bajet alim sangat."

Dahtu hang nak masuk neraka ka? Aku nak masuk syurga.

"Eh, come on la. Allah jadikan manusia ada perasaan kasih sayang. Salah ke nak mencintai keranaNya?"

Dok rindu gila babeng, pegang2 tangan, peluk2, tu mencintai keranaNya? Hrmm.. sedangkan hati yang rindu dan menginginkan kepada perkara haram itu pun berdosa, apatah lagi perkara yang fizikal dan nampak di mata manusia. Kalau manusia tak nampak pun, ingat dalam bilik/tempat gelap, Allah tak nampak? Malaikat keliling tak nampak? Kalau nak buat terang2, malu. Tau dosa, segan, jatuh air muka, abis kalau buat belakang semak, belakang lorong, tak segan? Tak jatuh air muka? Tak dosa?

"Eh yg hang nak tuduh2 aku buat benda tu ni kenapa? Berdosa besaq tau menuduh."

Tuduh ke kalau dah memang pernah menyaksikannya?

"
Ah, hang memang nak kena besepai otak la. Panas hati aku."

Panas lagi api neraka. Bertaubatlah dan berdoalah padaNya sementara masih ada kesempatan.

"
Cakap senang la. Cuba tengok."

Dah cuba, dah try, dah test, boleh je tinggal? Lagipun hang nak cari apa sangat kat dunia ni? Kebahagiaan time berdua? Apalah sangat nak dicompare dengan kebahagiaan di akhirat yang selama-lamanya? Berkorban sikit je, tinggal dulu sekarang, dah kahwin nanti, lampiaskan segala-galanya apa yang terhasrat di hati, kalau sekarang ni dah bagi semua dah, dah kahwin nanti nak bagi apa lagi? Wallahu'alam, aku jarang tengok orang2 beriman bercerai/bergaduh besar sebab kedua-duanya faham akan tanggungjawab mereka terhadap Allah sebagai seorang suami/isteri.

"Susah do."

Tu la ujian. Hang ingat senang2 ka nak masuk syurga?

"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga). Katakanlah: "Inginkah aku kabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu?" Untuk orang-orang yang bertakwa (kepada Allah), pada sisi Tuhan mereka ada surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya. Dan (mereka dikaruniai) isteri-isteri yang disucikan serta keridhaan Allah: Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya. (Yaitu) orang-orang yang berdo'a: "Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami telah beriman, maka ampunilah segala dosa kami dan peliharalah kami dari siksa neraka," (yaitu) orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap ta'at, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur." (Ali-Imran:14-17)

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak
diuji lagi?" (Al-Ankabut:2)

Ujian-ujian ini yang menentukan siapa yang layak masuk ke syurga.

"Hang jeles kot hang tak dak?"


Jeles? Dak aih. Aku bahagia ja lagu ni. Aku ada sesuatu yang hang tak dak.

Hrmm, lagu ni la, perkara ni memang susah. Tapi ni la hakikat kehidupan. Siapa yang lulus ujian Allah, dia lah dapat habuannya. Makin susah ujian, makin tinggi pangkat dan ganjarannya. Siapa yang lena, leka dengan hasutan dunia. Malanglah nasibnya. Sebab tu aku merelakan diri aku jadi makhluk asing. Sebab tujuanku hanyalah Allah, matlamatku syurga, dan jalannya panjang dan mencabar.


.........


Rasulullah SAW bersabda, “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” Riwayat Bukhari.

"Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi itu (sumber) penghidupan. Amat sedikitlah kamu bersyukur." (Al-A'raaf:10)



.........


Tinggalkan maksiat dan jahiliyahmu Hisham, jadilah golongan yang sedikit dan asing.


..........


Berapa banyak dosa kau buat, berapa kalimat taubat. BUKALAH MATAMU PADA KEBENARAN.

Sumber dari : http://hishammahir.blogspot.com

05/12/2009

Main bola

0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Syukur yang tidak terhingga kepada Allah swt atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kita. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Kalau orang mempunyai hobinya tersendiri, saya juga demikian. Saya suka bermain bola sepak. Dari tadika sehingga sekarang saya masih aktif bermain bola sepak. Kata orang, bila main bola, kita kena menang. Kata saya, bila main bola, kita mesti puas. Puas dengan seni bola sepak itu.

Namun, dulu saya telah melanggar arahan pencipta saya. Saya tidak mengikut kataNya. DisuruhNya menutup aurat, dilanggarnya oleh saya dengan tanpa rasa takut. Masa tadika, mungkin boleh dimaafkan lagi. Tapi kalau dah sekolah menengah pun masih membuka aurat, apakah ertinya semua itu?

Alhamdulillah. Saya mula sedar saya telah melakukan kesalahan. Di KYUEM, saya mula cuba mengamalkan apa yang sepatutnya. Terima kasih kawan-kawan.

Jadi, sama-samalah kita berusaha untuk menjadi hambaNya yang taat. Bersukanlah anda. Beriadahlah anda. Tapi jangan sampai melanggar arahan.



"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".


02/12/2009

Teringat kembali

1 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Teringat kembali,
Ketika pertama kali,
Ku bertemu dengan mu,
Ku sangkakan kau seorang yang pelik,
Hakikatnya tidak,
Hanya diriku yang jahil.

Teringat kembali,

Suka duka kita bersama,
Bermain,
Bergurau senda,
Kadang-kala seperti keanak-anakan,
Tapi hanya kau dan aku mengerti nikmatnya hubungan itu.

Teringat kembali,

Dirimu sering mengajak ku solat,
Mengajarku menutup aurat,
Mengajakku berpuasa sunat,
Mengajakku study,
Katamu diriku genius,
Hahaha,
Dirimu memang pandai menghiburkan hati.

Namun,

Diriku terkejut dengan berita mengenai mu,
Tapi dirimu harus ingat,
Setiap yang terjadi ada hikmahnya,
Allah mempunyai plan yang lebih baik,
Dirimu janganlah terlalu sedih,
Janganlah terlalu takut,
Senyapkan mulut-mulut orang dengan kejayaanmu.

Diriku tahu dirimu kuat,

Diriku tahu dirimu tabah.

Berusahalah wahai kawanku,

Tak kira di mana dirimu berada,
Berusahalah,
Janganlah diukur sangat dengan kejayaan dunia,
Kerana kejayaan akhiratlah yang menentukan segalanya.




"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".