22/08/2009

Selamat Berpuasa

Bismilllahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi kepada Allah swt kerana atas limpah dan kurniaNya kita masih lagi bernyawa dan diberi peluang untuk mengecapi ganjaran-ganjaran dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. InsyaAllah.

Hari ini, seluruh umat Islam di Malaysia diwajibkan untuk berpuasa selama sebulan. Bermula semalam, masjid-masjid dan surau-surau semakin penuh pada malam hari. Semuanya ingin berlumba-lumba untuk melaksanakan ibadah secara berjemaah, solat isyak dan tarawikh. Alhamdulillah. Seronok melihat keadaan begini.

Orang kata bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita sama-sama berubah. Kalau yang tidak pernah ke surau atau masjid, pada bulan inilah akan mereka akan mula berubah. Mula ke masjid, membaca al-Quran, berzikir, bersedekah dan sebagainya. Nak dipendekkan cerita, bulan Ramadhan boleh dikatakan sebagai bulan tarbiyyah untuk kita semua.

Jadi, marilah kita sama-sama merebut peluang ini untuk kita memaksimumkan pahala kita, insyaAllah. Namun, harapnya agar bulan Ramadhan pada tahun ini menjadi titik tolak untuk kita berubah ke arah kebaikan, insyaAllah. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan takziah kepada saudara Hafizuddin(Hypo) atas pemergian ayahandanya baru-baru ini. Semoga roh ayah beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Jom berlumba-lumba rebut pahala!!"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

0 comments: