14/05/2009

Kenapa?

Align CentreBismillahirrahmanirrahim

Kenapa kita sanggup berjalan kaki untuk berdating,
Tapi kita tak sanggup untuk berjalan kaki ke masjid.

Kenapa kita sanggup keluarkan duit untuk belanja awek,
Tapi kita tak sanggup berinfak di jalan Allah.

Kenapa kita selalu on time apabila ada date dengan awek,
Tapi kita tak penah on time apabila solat.

Kenapa kita sanggup tak tidur semata-mata ingin menemani awek,
Tapi kita tak sanggup tak tidur untuk bermunajat kepada Allah.

Kenapa kita sanggup bangun pada malam hari untuk call awek kita,
Tapi kita tak sanggup bangun tidur untuk berqiammullail.

Kenapa kita selalu mengingati tarikh birthday awek kita,
Tapi kita tak pernah nak ingat tarikh-tarikh penting dalam sejarah Islam.

Kenapa kita sanggup berubah demi awek,
Tapi kita tak pernah nak ubah diri mengikut ajaran Islam.

Kenapa kita suka hobi awek kita,
Tapi kita tak pernah suka dan amalkan sunnah Rasulullah s.a.w.

Kenapa kita sanggup baca hasil tulisan awek kita,
Tapi nak baca Al-Quran pun 3 minggu sekali.

Kenapa kita sanggup pegang tangan awek kita yang mana kita tahu perbuatan itu berdosa,
Tapi kita tak sanggup pegang anjing atau babi yang mana kita hanya perlu samak sahaja.

Kenapa kita sanggup buat dosa dengan bercouple,
Tetapi kita tak sanggup nakkan pahala dengan meninggalkan perbuatan itu.

Kenapa dengan kita ni sebenarnya?

Kenapa?




"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

14 comments:

Saudaramu dari london said...

salam menarik artikel ni..
simple tp mesejnya jelas..=)

Anonymous said...

Alhamdulillah...bagus sajak ni...memberi pengajaran berguna pada saya...kadangkala,kita sering terlepas pandang perkara-perkara begini...kalau ada masa,marilah datang york ye...

Anonymous said...

salam abg aslam..
alhamdulilah mesej yang berguna
mari sama2 kita pikirkan..
cayalah bro...

dari jauh seberang..
akuinginkesyurga

Anonymous said...

eh 3x seminggu jer?
Sape nih?
ko ke?
haha..

insyaAllah kita sama2 improve.
Semoga terus thabat!

p/s: All the best for exam

aslam said...

3x seminggu mase zaman sekolah..=p

Anonymous said...

hai bro,hensem nampak gamba...wah3..menangkap betul makna post ni..

Anonymous said...

kenape?
kerana ramai lgi yg x btol2 faham islam..islam kite hndaklah dgn islam "i" huruf kecik. btol x?kerana islam bukn hanye pade name, islam adalah pade amaln

aslam said...

stuju..=)

Anonymous said...

KuDOs!! menarik post ni..

psst:macam penah ku baca post ni, tp dimna ya.. [ori ka ni??]

aslam said...

kalo x ori mesti kena letak sumber..=p

syahmi said...

cayalah

nak lagi

nasa said...

betul2..bak kata kawan saya, kita nampak yang ideal tu..
tapi bg saya,untuk mencapai yg ideal tu bukan mudah..

kita tahu apa yg betul apa yg salah..namun utk mengikut yg betul dan tinggalkan yg salah tu pun susah..

mohon kekuatan dari Dia saja...

wallahu'alam

bintangtimur said...

hmmm..btol2..
tp ade jgk yg kate kne kembali pade niat ble bercouple..
ape kes kn?..da sah2 Allah lrg..
niat ape lg..niat x menghalalkn care..
p/s:maaf klo sikit ber'emo'..tp panas skit ngan kwn yg ckp camtu..
btw..really nice entry..
smg terus tertsabat..

cikcekodok said...

suke ah..
tulis ah ag~

gudlark xm!