09/05/2009

Double-Standard?

Bismillahirrahmanirrahim

Seperti yang kita maklum, kebanyakkan pelajar di UK sekarang masing-masing sibuk untuk menghadapi exam final yang akan menjelang tidak lama lagi. Malah, sudah ada pelajar-pelajar di beberapa universiti sedang menghadapi exam. Tidak lupa juga kepada pelajar-pelajar KYUEM,KMB,KTJ dan sebagainya yang akan menghadapi peperiksaan A-level dan IB tidak lama lagi. All the best kepada semua.


Namun, pernahkah kita terfikir bahawa kita sebenarnya mengdouble-standardkan exam tersebut?. Cuba kita lihat, secara logiknya, kebanyakkan daripada kita pernah 'stay up' sehinggakan tidak tidur untuk menelaah pelajaran. Saya pasti, tidak ada seorang pun yang tidak pernah 'stay up' untuk study. Saya juga tidak terlepas daripada melakukan perkara sedemikian. Lebih-lebih lagi apabila exam sudah dekat.


Sekarang, cuba kita fikir yang sebaliknya pula. Pernahkah kita 'stay up' demi menjaga hubungan kita dengan Allah swt. Tuhan yang mencipta kita. Tuhan yang memberi kita 'an infinity rezeki'. Tuhan yang menentukan segala-galanya tentang kita. Pernahkah kita bangun untuk berqiammullail hanya semata-mata kerana Allah swt? Pernah tak? Astaghfirullah. Kita sebenarnya memang hamba yang sangat hina. Lebih-lebih lagi diri saya sendiri.

Persoalannya mengapa kita sanggup 'stay up' untuk study namun kita tidak sanggup 'stay up' untuk Allah swt? Jawapannya mudah. Sebabnya kita nampak apa impak yang akan melanda diri kita sekiranya kita tidak study. Kita takut scholarship kita ditarik. Kita takut kita terpaksa berhenti belajar. Kita takut nanti kita akan hidup miskin. Kita takut macam-macam lagi. Sebab kita nampak impak tersebut.

Namun, jikalau kita tidak 'stay up' kerana Allah swt, kita tidak nampak apa-apa impak. Justeru, perasaan takut itu tidak wujud. Kita tidak takut jikalau Allah tarik nikmat kita. Kita tidak takut jikalau Allah matikan kita. Kita tidak takut jikalau Allah tunjukkan aib kita. Kita tidak takut macam-macam lagi. Sebabnya kita tidak nampak impak tersebut.


Jadi, terpulanglah kepada diri masing-masing. Bercakap memang senang. Nak buatnya memang susah. Termasuklah diri saya. Sebab itulah kita kena bermujahadah. Kita harus ingat. Allah akan memberi kesenangan kepada orang-orang yang bertaqwa. Kita taknak rebut ke? Sama-sama kita fikirkan.



"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

3 comments:

Muhammad Famy Bin Nor Rijam said...

Assalamualaikum

Terima kasih Lam.
Nak menangis rasenye aku bace entry ni.

Jom stay up same2 untuk hadapi Exam paper yang Allah sediakan

Anonymous said...

betul2... stay up utk exam bleh plak, tapi ble suh qiam malas...

double standard berlaku bila manusia lebih yakin dengan janji manusia daripada yakin dengan janji Allah.

Anonymous said...

wargh...sentap ak bce..thanks aslam