08/05/2009

Di Setiap Kesusahan Ada Kesenangan

Bismillahirrahmanirrahim

Pada 8 May 2009, iaitu hari ini, para pelajar engineering Uni of Southampton diminta untuk menghantar assignment MATLAB mereka. Assigment tersebut telah diberi sebelum cuti easter lagi bersamaan 6 minggu sebelum tarikh penghantaran.

Namun, disebabkan terlalu leka dan lalai dengan cuti easter, kebanyakan dari mereka menangguh kerja tersebut hingga saat-saat akhir. Begitulah juga dengan kami semua iaitu saya, Hisham, Idris dan Apeng. Menangguh kerja sehinggakan menyedari hanya tinggal satu hari lagi masa yang tinggal.

Lalu, kami semua berpakat untuk stay di universiti sehingga larut malam demi menyiapkan kerja tersebut. Kami bermula pada 6 May iaitu hari Rabu. Namun disebabkan terlalu mengantuk, kami pulang ke hall pada pukul 12.30 malam.

Usaha kami diteruskan pada hari seterusnya iaitu hari Khamis. Nak taknak, kami perlu stay di universiti sampai siap kerja berkenaan. Hasilnya, kami pulang ke hall selepas menunaikan solat subuh di surau university.

Point yang hendak diutarakan bukanlah berkenaan assignment MATLAB. Namun ada point lain yang menarik perhatian saya. Ketika kami semua bertungkus lumus untuk menyiapkan kerja berkenaan, ketika kami semua terasa sangat tertekan, ketika kami semua hampir-hampir berputus asa, ketika kami semua sudah malas nak buat kerana susah, lalu terdengar satu kata-kata yang amat menginsafkan kami semua.

"Di setiap kesusahan itu ada kesenangan"

Itu kata-kata yang kedengaran oleh kami semua. Saudara Hilmi telah berjaya menyedarkan kami semua akan di setiap kesusahan itu, pasti datangnya kesenangan. Lantas, kami segera berusaha bersungguh-sungguh untuk menyiapkan kerja tersebut. Terima kasih Hilmi!!

Apeng dan Kid bertungkus-lumus

Hisham dan Helmi

Lab penuh jugak walaupun lewat malam
Mari pulang!!


Jadi, kesimpulannya bukanlah saya ingin mengajak anda semua menceburi MATLAB. Malah bukanlah ingin mengajak kita semua buat kerja last minit. Tapi apa yang saya ingin katakan ialah seperti ayat saudara Hilmi iaitu "Di setiap kesusahan, ada kesenangan". Sama-samalah kita berusaha!!


"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".


2 comments:

Anonymous said...

salam abang aslam..
betul2 tue spe yg abg hilmi cakapkan..
setiap kesusahan ad kesenangan...
cume kuat atau xsaje kita nie nak hadapi semua itu...
All da best in ur exam...

orang jauh dari pulau lain...
AKUINGINKESYURGA

Cruise said...

Tapi mesti kita beringat..kesenangan yang datang tak akan kekal selamanya...Jadi beringat2 lah..ingat 5 perkara sebelum 5 perkara...Sama2lah kita doakan agar kesenangan tersebut tdak melekakan kita...