02/05/2009

Kuatkah Anda?

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ini telah berlangsungnya Mini Asian Games yang dianjurkan oleh Malaysian Student Association. Pertandingan futsal telah selamat dijalankan. Dan pertandingan bola jaring dan bola keranjang akan berlangsung esok, InsyaAllah.

Kali ini, saya dan beberapa pelajar undergrads yang lain telah bermain untuk team postgrads dan bukan untuk team undergrads. Sungguh seronok rasanya bermain bersama-sama mereka. Tiada tekanan, tiada apa-apa. Yang ada ialah bersarapan pagi di rumah Pokdin dan seterusnya bermain futsal sambil bergelak ketawa.

Beberapa gambar sepanjang pertandingan

Bekerjasama


committee menjalankan tugas


Abg Ruslim memberi kata-kata semangat

Berbincang taktik kekalahan.Hehe

Bermain

Abg Abu menunjukkan skil

Najib menggelecek

Abg Ruslim dan Hisham kepenatan

Mari minum air

Nak air..kata Izzah

Apsal kita asyik kalah je?..Kata Akram..=p

Kid dan Judin bermesra-mesraan

Jom jadi burung



Alhamdulillah, kejohanan berlangsung dengan agak baik walaupun terdapat sedikit masalah-masalah yang tidak dapat dielakkan. Tahniah buat committee kejohanan.

Namun, saya sedikit terkilan dengan insiden pergaduhan yang telah berlaku. Membabitkan team dari student Malaysia dan juga Vietnam. Agak kasar permainan yang ditunjukkan oleh kedua-dua team.

Persoalannya di sini, mengapa boleh berlaku insiden pergaduhan? Terasa seperti bermain liga-liga di kampung pula. Semua nak tunjuk hero. Semua nak tunjuk berani. Semua nak tunjuk macho. Semua nak tunjuk lagak. Semua nak naik penumbuk. Semua nak naik terajang.

Semuanya berpunca dari satu. Iaitu gagal menahan perasaan marah yang membuak-buak. Kita sering bertindak di luar kawalan apabila keadaan emosi tidak stabil. Habis ditumbuk sesiapa sahaja yang dia geram. Kalau mati orang tu macam mana?

Ingatlah, Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda, "Orang yang paling kuat adalah orang yang dapat menahan perasaan marahnya".

Jadi, marilah kita sama-sama mengubah sikap 'jaguh kampung' kita itu. Tiada faedahnya. Kita juga yang sakit. Tak macho pun kita bergaduh ni. Tak hero pun kita bergaduh ni. Dan yang paling utama, tak berani pun kita ni jikalau sifat marah itu tidak dapat dikawal.




"Islah Nafsak, Wad'u Ghairak".

4 comments:

el nino said...

chewah, najib main bola seyh..unggul beb..

Anonymous said...

gambar 1st: Muzzein 23 dah kurus!!!

eh sape pula seblah kiri muzzein tuh?

Anonymous said...

tu bkn peluh ke, bkn muzzin an..

ann^^ said...

peloh=dugong..=p